(Scroll down for recipe in english)

På påsken går det mesta i gult (och lila) och vad passar inte bättre att fira den med de godaste och ljuvligaste citronrutorna du har smakat. Receptet kommer från den svenska fotografen Anna Huerta som bor på den italienska ön Pantelleria och som man kan läsa om i tidningen Lantliv (nr 3/2014). Förutom att resa världen över och ta vackra bilder bloggar Anna om sitt italienska kök på Under the Almond tree. Denna härliga citronkaka är lätt att göra och kan avnjutas som den är i rutor, pudrade med lite florsocker, eller utgöra basen i en bakelse eller tårta, ihop med grädde och färska bär.

Annas citronrutor från Pantelleria 

250 g ekologiskt smör
1 vaniljstång 
3 ekologiska ägg
180g strösocker 
2 ekologiska citroner (passar bäst när man ska använda skalet)
150g ekologiskt vetemjöl 
florsocker

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 150˚C. Klä en fyrkantig/rektangulär form med bakplåtspapper. Jag använde en form som mätte 23×34 cm.
2. Smält smöret, dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda fröna och stången i smöret och låt stå och svalna en stund.
3. Vispa ägg och socker. Riv tvättade citroner – se upp för att få med det vita! – och pressa ur saften.
4. Blanda i citronzest och saft i äggsmeten, häll i vaniljsmöret – utan stången – och blanda väl.
5. Sikta vetemjölet och vänd ner det i smeten. Det är viktigt att inte vispa smeten när mjölet är tillsatt, utan vänd försiktigt ner det med en slickepott.
6. Fyll formen med smeten och grädda i ca 35–40 minuter. Låt kakan svalna i minst 45 minuter innan du skär upp den i valfri form. Pudra gärna florsocker över innan servering.

Annas citronrutor från Pantelleria


Easter is all about the color yellow (and purple) so what could not be more right for the dessert table if not the creamiest and loveliest lemon cake squares you’ve ever tasted. The recipe comes from the swedish  photographer Anna Huerta, who resides on the italian island of Pantelleria. When she is not traveling the world with her camera she blogs about her italian kitchen on Under the Almond tree. This amazing lemon cake is easy-peasy to make and can be enjoyed cut in squares or be used as the base in a small pastry or cake in the company of whipped cream and fresh berries. 

Annas Lemon Squares from Pantelleria

250 g organic butter
1 vanilla bean
3 organic eggs
180g caster sugar
2 organic lemons (are always the best when using the zest)
150g organic plain flour
icing sugar

1. Heat the oven to 150 ˚C. Place a baking sheet in a square pan measuring 23×34 cm. 
2. Melt butter, cut the vanilla bean in half and scrape out the vanilla seeds. Put the bean and seeds in the butter and let cool.
3. Cream eggs and sugar. Juice and zest the lemons – be where of the white stuff – and mix it in with the eggs and sugar.
4. Add the vanilla butter after taking out the vanilla bean. Sift flour into the batter and fold gently until fully incorporated.
5. Pour batter into the cake pan and bake for 35–40 minutes. Let the cake cool for at least 45 minutes before cutting into desired shapes. Sprinkle icing sugar on top before serving plain or together with whipped cream and fresh berries. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *