Scroll down for recipe in Swedish

Baking and eating cakes with vegetables as one ingredient is nothing new under the sun. Who doesn’t love a big chunk of moist carrot cake, coated in a bliss of satiny chream cheese frosting? Ok, maybe not everyone but most of us has at least tried it once. So carrots is on the list together with potatoes – I’ve come across several cake recipes in my cook books from the 1940s and 1950s that is made with boiled potatoes – squash and of course the red beetroot. The all time american classic Red Velvet Cake was once colored red with the juice from beetroot. Shredded beetroot can also be used for a preservative function as it gives moisture to the cake. Which is exactly the case for my decadent Chocolate Cheese Cake Brownies. I added the beetroot to the original recipe also because I prefer to use natural dye color apposed to synthetic – just because it’s natural! This road will not lead you to bright and strong colors but that’s fine with me, as long as it’s safe to eat. I also have to admit that I have been smitten by the green kitchen, aka the fabulous vegetarian blog, Green Kitchen Stories. If you haven’t yet, you better soon – and don’t be afraid if you are hit by the vego bug!

Now, go, bake!

Decadent Chocolate Cheese Cake Brownies

Brownie cake:
120 g organic butter
60g dark organic chocolate (min. 70%)
225g  caster sugar
2 st organic eggs
83g plain flour
20g organic cacao
a pinch of salt
0,5 tsp powdered vanilla bean or vanilla extract
1 beetroot (not to big), shredded

Cheese cake batter:
225g Cream Cheese
75g caster sugar
1 st organic egg
lemon zest from one organic lemon

1. Heat oven to 175 C° and prepare a cake pan (square shaped is preferable like 8″) with parchment paper.
2. Melt butter on low heat and then melt the chocolate chopped in pieces in the butter.
3. Mix eggs, sugar and vanilla in a bowl.
4. Sift the cocoa into the flour and add the salt. Mix well.
5. Gently pour the melted butter chocolate mixture into the egg batter – I always “temper” the eggs by slowly adding a part of the warm fluid before mixing in the rest..
6. Add the shredded beetroot into the batter followed by the floor mixture. Fold this into the batter with a spatula.
7. Pour batter into the prepared cake pan. Smooth the surface with a spatula.
7. Whip the cream cheese together with the sugar, egg and lemon zest until smooth.
8. Distribute  the cream cheese batter in dollops over brownie batter. Swirl in with a knife or spatula.
9. Bake the brownies for 30 minutes, but check the cake closely so it doesn’t over bake. The brownies should be “chewy” in the middle when ready.
10. Let the cake cool and then put in fridge before cutting for at least 1 hour.
11. Serve this decadent beauty with fresh berries and whipped cream. Enjoy!

Baking tip
♣ This recipe can be doubled. Be sure to check the cake in oven so it will not be over or under baked. You might want to bake it for a couple of more minutes.
♣ Try and bake the brownie in a round cake pan and use for a layer cake. Fill with strawberry mousse and frost with cream cheese butter cream frosting. Yum!

Chocolate Cheese Cake Brownie

♥ Att baka med grönsaker är inget nytt under solen. Vem älskar inte en saftig morotskaka klädd i en härligt krämig cream cheese glasyr ? Nåväl, kanske inte alla men de flesta har i varje fall provat den en gång. Förutom morot kan man ha i potatis – har stött på sockerkaka med potatis ett flertal gånger i gamla kokböcker från mitten av 1900-talet – squash och så klart rödbeta. Den klassiska amerikanska kakan “Red Velvet Cake”, en bastant chokladkaka får i en del recept sin karaktäristiska röda färg från rödbetan. Denna vackra lila rot ger också extra saftighet till kakan, vilket är fallet med dessa fantastiska Chocolate Cheese Cake Brownies. De är resultatet av en receptändring där rödbetan har fått ersätta vanlig röd karamellfärg. Jag har tagit för vana att alltid använda naturliga färgämnen framför de syntetiskt framställda – just för att de är just naturliga. Dock uppnår man aldrig de lysande färgnyanserna på den naturliga vägen, vilket är helt ok för mig. Jag måste också avslöja att jag inspirerats av den bästa vegetariska bloggen just nu, Green Kitchen Stories, som har ett recept på en chokladkaka med rödbeta i. Om du inte har kollat in den än, gör det nu och bli inte rädd om du blir vegetarian på kuppen!

Now, go, bake!

Decadent Chocolate Cheese Cake Brownies

Browniekaka:
120 g smör
60g mörk choklad (minst 70%)
225g socker
2 st ägg
83g vetemjöl
20g kakao
en nypa salt
0,5 tsk vaniljpulver alt. flytande vaniljextrakt
1 lagom stor rödbeta, finriven

Cheese cake-smet:
225g Cream Cheese
75g socker
1 st ägg
rivet citronskal från 1 citron

1. Sätt ugnen på 175 C° och förbered en kakform (helst rektangulär ca 30×20 cm eller fyrkantig 23×23 cm, observera att storleken avgör hur hög själva kakan blir när den är gräddad) med bakplåtspapper. Då blir den lättare att ta ut ur formen.
2. Smält smöret på låg värme, tillsätt chokladen i bitar och låt den också smälta.
3. Vispa samman ägg, socker och vaniljpulver i en skål.
4. I en annan skål, sikta ner kakaon i mjölet och blanda sedan i saltet.
5. Häll försiktigt ner den smälta smörchokladen i äggsmeten – jag brukar “temperera” först d v s sakta värma äggen genom att tillsätta lite varm vätska i taget under vispning.
6. Blanda rödbetsrivet i smeten och vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott.
7. Häll smeten i den bakplåtsklädda formen.
8. Vispa ihop alla ingredienser till cream cheese-smeten. Klicka ut den på browniesmeten och gör ett slarvigt marmormönster med hjälp av en spatel eller kniv.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten.
10. Låt kakan svalna och förvara den i kylskåp i minst 1 timme innan den skärs i bitar.
11. Servera med färska bär och vispad grädde. Njut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *