Simple but bursting with flavors of summer, sunlight and heaven.

That is how I would like to describe this cake. Nothing more, nothing less. It’s just perfect the way it is. My grandmother used to bake this, as I am sure a lot of other grandmothers out there have for decades, and it will always hold a special place in my heart. I’m not the first to put this recipe on a blog and I am sure I won’t be the last. But this cake totally deserves it. Now, go, bake!

Scroll down for recipe in Swedish

Midsummer Meringue Layer Cake with Rhubarb Compote and Strawberries

(10–15 servings)

Meringue cake

[yellow_box]125g butter
135g + 225g raw granulated sugar
5 organic eggs, separated in yolks and whites
4 tbs whole fat milk
120g plain flour
2 tsp baking powder
a pinch of salt[/yellow_box]

1. Heat the oven to 150 °C and prepare a rectangular cake/oven pan (appr. 11″ x 15″) with parchment paper covering the bottom and the sides.
2. Cream butter and sugar (135g) light and fluffy.
3. Add the egg yolks (5 pc), one a time, mixing well between each.
4. Add the milk and combine.
5. Mix the flour with baking powder and salt in a separate bowl.
6. Add the flour to the batter, carefully folding it in with a spatula.
7. Whip the egg whites with the rest of the sugar (225g) to a stiff merengue.
8. Pour the batter in the pan and smooth the surface. Make sure the batter covers the bottom.
9. Top the cake batter with the merengue and smooth the surface roughly with a spatula.
10. Bake for 25–30 minutes. The merengue should be dry and crunchy and have an off white, slightly light brownish color.

Rhubarb Compote

[yellow_box]400g rhubarb
80g raw granulated sugar
zest from 1 lemon
pinch of salt[/yellow_box]

1. Cut the rhubarb in pieces and mix with the sugar and lemon zest in a bowl. Macerate for 30–60 minutes.
2. Let the rhubarbs zimmer on low heat in a pot until soft (10–30 min). Let the compote cool completely before using. Keep leftovers in airtight container in fridge for at least a couple of days.

Assembly

[yellow_box]rhubarb compote
500g (or more) fresh strawberries cut in half
300–500 ml of whipped cream (there is no limit if you love whipped cream)[/yellow_box]

1. Take a cutting board or another oven pan in the same size, cover the cake pan and turn it over so the parchment paper will be on top. Slowly drag the parchment paper of the cake. Turn the cake back to it’s original cake pan through the same procedure.
2. Split the cake in half and top one of the cakes with whipped cream, strawberries and rhubarb compote. Carefully slide the other cake on top.
3. Garnish the cake with more whipped cream (optional) and a lot of whole strawberries. Let the cake set for a while. Serve and enjoy!

A Sweet Tip!
♣ This cake is perfect and easy to make for the large party. Just make two separate meringue cakes and put one on top of the other. This will at least give you 20–30 servings depending on how big you cut each slize.
♣ Lemon curd and strawberries is a match made in heaven and an amazing filling for this cake. Lemon curd is easy to make and I  definitely prefer the homemade version. Other berries can be used like raspberries, blueberries and red and black currants.

Midsummer Merengue Layer Cake

Midsommartårta med maräng, rabarberkompott och jordgubbar

(ca 10–15 bitar)

Maräng- och sockerkaksbotten

[yellow_box]125g smör
135g + 225g socker
5 st eko-ägg, separerade vitor och gulor
4 msk mjölk (3%)
120g vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt[/yellow_box]

1. Sätt på ugnen på 150 °C och klä en ugnsplåt (med kant, ca 30×40 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa smör och 135g socker ljust och fluffigt.
3. Tillsätt äggulorna (5 st), ett i taget, och mixa ordentligt mellan varje.
4. Tillsätt mjölken.
5. Mixa mjölet med bakpulver och salt och vänd sedan ner i smeten med en slickepott eller spatel. Vispa inte smeten för mycket när mjölet är tillsatt.
6. Vispa äggvitorna (5 st) till hårt skum. Tillsätt 225g socker och vispa tills sockret löst sig och du fått en fin, fast maräng.
7. Häll sockerkakssmeten på plåten och bred ut spå att den täcker hela botten. Bred till sist försiktigt ut marängen ovanpå smeten.
8. Grädda i ca 25–30 min. Marängen ska vara torr och “chrunchy” med en fin, off-white-färg.

Rabarberkompott

[yellow_box]400g rabarber, i bitar
80g råsocker
rivet skal från 1 citron
en nypa salt[/yellow_box]

1. Blanda rabarberbitarna med sockret och citronskalet och låt stå tills rabarbern har saftat sig i ca 30–60 min.
2. Koka upp rabarbern och saften och låt sjuda tills bitarna är mjuka (10–30 min). Smaka av med lite salt. Låt kompotten svalna helt innan den läggs på tårtan.

Montering

[yellow_box]rabarberkompott (spara det som blir över och ha i frukostyoghurten)
500g färska jordgubbar
300–500 ml grädde (om du gillar grädde finns det inga gränser…)[/yellow_box]

1. För att ta bort bakplåtspappret från marängbottnen, vänd bottnen och plåten upp och ner. Ta en skärbräda eller en tom plåt, placera den ovanpå bottnen och vänd ett halvt varv så tårtans botten hamnar uppåt. Ta försiktigt av pappret. Vänd tillbaka marängbottnen igen.
2. Dela bottnen i två halvor. Placera en av halvorna på ett vackert tårtfat eller en fin bricka. Bred ut vispgrädde på den ena halvan och lägg på rabarberkompott och jordgubbar i halvor, enligt önskad mängd. Placera sedan den andra bottenhalvan, med marängen uppåt, över fyllningen, genom att låta den försiktigt glida av plåten eller skärbrädan.
4. Garnera tårtan med mer grädde och massor av hela jordgubbar. Låt tårtan stå ett tag innan servering. Ät och njut!

Baktips!
♣ Den här tårtan passar perfekt till större tillställningar. Gör två stora bottnar genom att dubbla receptet och montera den som vanligt.
♣ En alternativ smakkombo är  lemon curd och jordgubbar – fruktansvärt gott ihop! Curden består endast av ägg/äggulor, citronsaft- och zest, socker och lite smör och tar inte lång tid att koka ihop. Även andra bär kan användas t ex röda eller svarta vinbär, hallon eller blåbär.

One thought on “On a bed of meringue, whipped cream and strawberries”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *