This summer I’ve been obsessed with re-runs of MasterChef Australia (season 4, 2012). I just love this show, watching the contestants cook with so much passion, pride and joy, with the strong support from the three judges Matt Preston, Gary Mehigan and George Calombaris. As a pastry nerd myself, of course I paid extra attention to the dessert queen, Julia Taylor. One of her cakes looked so delicious that I had to try bake it myself. And that was a pretty darn pleasurable experience. This cake is buttery but so moist from the wonderful, tangy lemon suryp, sweetened by no more than 2 vanilla beans! It is easy to bake and easy to eat. I visited Julias web site where I found the recipe listed below. And there is nothing else to say but: go, bake now!

Scroll down for recipe in Swedish

Julia’s Lemon Syrup Cake

CAKE
250g organic butter

325g organic caster sugar
4 organic eggs
the seeds from 1 vanilla bean
zest fron 3 lemons
80 ml of lemon juice
80 ml organic milk
325g organic plain flour
3 tsp organic baking powder
a pinch of salt

1. Heat oven to 180 °C and grease a cake pan (24 cm/9″). You can line the pan with baking paper cut into circles measuring the pan.
2. Cream butter and sugar fluffy and light for approximateley  5 minutes.
3. Add vanilla bean scraping and lemon zest.
4. Add one egg at a time and be sure to mix well between each egg.
5.  Sift the flour and mix with the baking powder and salt. Carefully fold the flour into the batter, alternating with the milk and lemon juice, finishing and ending with the dry ingredients.
6. Pour batter into the prepared cake pan and bake in the middle of the oven for 35-45 minutes. Be sure to check the cake after 30 minutes. It should be quite sticky in the middle when it’s ready. Pour the lemon and vanilla syrup over the hot cake and let it cool completely before serving. Garnish with the sliced vanilla bean strips in the syrup. Serve with whipped creme fraiche or cream.

LEMON AND VANILLA SYRUP
160 ml organic lemon juice

zest of 4 organic lemons
160 ml water
160g caster sugar
2 vanilla beans

1. Scrape the seeds from the vanilla beans and place the scraping and beans, cut into thin strips, in a small pot together with the rest of the ingredients. Bring to a boil and let the syrup zimmer  for 10 minutes until it feels slightly thicker. The sugar has to be completely dissolved. Keep warm and spoon the syrup over the hot cake. You can poke some holes into the cake with a thin skewer or a toothpick. This will help the syrup to soak the cake even more.

BAKING INSPIRATION

♣ Why not make a syrup with your favorite citrus liquor? Cointreau, Grenadine and even Pimm’s would be perfect. I would try 80 ml of liquor and 80 ml of water for this recipe.
Where can you buy organic baking powder? I prefer to use the baking powder from Doves farm in the UK and here in Malmö I buy it at the vegetarian and vegan store Astrid och Aporna. Dove’s farm also produce organic gluten free flours.

Lemon Syrup Cake slice

Julias Citronkaka med vanilj- och citronglaze

KAKA
250g ekologiskt smör

325g ekologiskt socker
4 ekologiska ägg
kärnor från 1 vaniljstång
rivet skal från 3 ekologiska citroner
80 ml citronsaft
80 ml ekologisk mjölk
325g ekologiskt mjöl
3 tsp ekologiskt bakpulver
en nypa salt

1. Sätt på ugnen 180 °C. Smörj en kakform (24 cm) och klä den eventuellt med bakplåtspapper.
2. Vispa smör och socker poröst i ca 5 minuter.
3. Tillsätt citronskal och vanilj i smörsmeten och blanda ordentligt.
4. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl mellan varje ägg.
5.  Sikta mjölet i en separat bunke och blanda i bakpulver och salt. Vänd ner mjölet i smeten med en slickepott, lite i taget, varvar med citronsaft och mjölk. Börja och sluta med de torra ingredienserna.
6. Häll smeten i kakformen och grädda i ca 35-45 minuter. Kolla kakan efter 30 min. När den är färdig ska den vara kladdig i mitten. Häll över den varma glazen över kakan direkt. Låt svalna helt innan servering. Garnera med de tunna vaniljstångsremsorna. Servera med vispad creme fraiche eller en klick vispgrädde.

VANILJ- OCH CITRONGLAZE
160 ml saft från ekologiska citroner

rivet skal från 4 st ekologiska citroner
160 ml vatten
160g ekologiskt socker
2 st ekologiska vaniljstänger

1. Skrapa ur kärnorna ur vaniljstängerna. Skär stängerna i tunna remsor. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter tills glasen tjocknar lite. Allt socker måste vara helt upplöst. Håll glazen varm tills det är dags att hälla den över kakan när denna är färdiggräddad. Stick små hål i kakan med en provsticka eller tandpetare för att glazen ska absorberas ordentligt.

BAKTIPS

♣ Prova att tillsätta lite god citruslikör i glazen. Cointreau, Grenadine och till och med Pimm’s skull passa perfekt. Jag skulle testa 80 ml likör och 80 ml vatten i detta receptet.
Var hittar man ekologiskt bakpulver? Jo det finns faktiskt och det märke jag använder främst heter Doves farm, ett brittiskt märke som även har glutenfritt mjöl. I Malmö kan man handla dessa produkter på vegetariska och veganska Astrid och Aporna.

Lemon Syrup Cake with cream

3 thoughts on “Obsessed with MasterChef Australia: Lemon Syrup Cake”

  1. Have been looking all over the Internet for this recipe. Julie ‘s website isn’t there when I click the link and neither could I manage to search on the net. So just dropping a note to say THANK YOU for publishing this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *